Witaj na naszej stronie ~nieznajomy | Zarejestruj się
Maj
01
Przymrozki jak eliminować skutki

Drzewa i krzewy naszej strefy klimatycznej narażone są na niesprzyjające warunki związane z obniżaniem temperatury poniżej 0 stopni C.

W 1992 jako Kierownik w Spółdzielni Kółek Rolniczych w Kamyku  prowadziłem 42 ha sadu jabłoniowego w Białej k/Częstochowy.W drugiej dekadzie września gdy jeszcze 80% jabłek wisiało na drzewach nastąpiło nagłe załamanie pogody z zapowiedzią  wystąpienia przymrozków nawet do minus 10C..Jeszcze dnia poprzedniego zmobilizowałem wszystkie dostępne opryskiwacze (Ślęza) z podległych kółek rolniczych.Wieczorem czekało w sadzie 12 ciągników.Tej feralnej nocy zanotowałem spadek temperatury 9 kresek poniżej zera.Zapowiadał się piękny słoneczny dzień a temperatura miała osiągnąć 15 stopni ciepła.Gdy temperatura w kilku miejscach pomiarowych podniosła się do minus 2 stopni przez CB radio dałem sygnał pracownikom aby zwiększyli czujność i byli przygotowani do jazdy w poszczególnych kwaterach. Gdy temperatura zbliżała się do zera wszystkie ciągniki rozpoczęły opryskiwanie sadu wodą.Oprysk sadu trwał aż do godzin południowych gdy temperatura osiągnęła zapowiadane 15 stopni ciepła . W ten sposób uratowaliśmy ponad 600 ton jabłek

W procesie zamarzania następuje reakcja łańcuchowa od pierwszej komórki w której wytworzyły się kryształki lodu poprzez ściany komórkowe sąsiednich. Bardzo ważne w procesie odmarzania jest takie opóźnienie wyrównywania temperatury tkanek aby  proces ten następował wolno i nie przekraczał 0,5 stopni Celsjusza na godzinę. Taki proces odmarzania dotyczy tylko owoców. Niestety dużo bardziej wrażliwe są kwiaty szczególnie brzoskwiń .Minimalnie większą odpornością wykazują się kwiaty gruszy, śliw, wiśni i jabłoni. 

 

Reklama
Reklama
Reklama

copyright © 2009 PrimaStudio.pl